Інноваційні технології

 

 

Результатом діяльності фахівців педагогічного напрямку стала розробка реабілітаційної програми «Нейрокомунікація». Програма передбачає сукупність технологій для нейропсихомоторного відновлення дітей, що здійснюється за допомогою набору адаптованих координаційних та комунікативних вправ, призначених для розвитку моторики мислення дитини, кінцевим результатом є набуття автономної та адаптивної психомоторної поведінки.
Заняття цим видом терапії допомагають дитині усвідомити і пізнати себе, навчитися володіти своїм тілом, набути оптимізованих навичок просторової організації, набути адаптивної моторної дисципліни та контекстуальної здатності рухового планування, розвинути навички взаємодії та комунікації.
Для організації занять забезпечено облаштування приміщення площею у 110 кв.м., придбано необхідне обладнання. На даний час відбувається апробація Програми в реабілітаційному процесі, коригування та узгодження її складових. У 2024 році планується презентація програми та включення її до переліку реабілітаційних послуг.

Педагогічна корекція за допомогою інтерактивної LCD панелі
Інтерактивна LCD панель – інноваційна методика реабілітаційного процесу, за допомогою якої процес стає цікавіший, а знання набуваються швидше. Також це потужний засіб, за допомогою якого дитина з вадами психофізичного розвитку зможе заповнити прогалини у знаннях з різних предметів. Індивідуально підібрані комп’ютерні програми забезпечують розвиток здібностей дітей, їх інтересів, умінь, навичок і потребують певного рівня пізнавальної активності. Під час роботи на екрані розвивається дрібна моторика. Інтерактивна LCD панель може стати потужним джерелом формування не лише пізнавальної активності, а й прагнення до знань, отримання задоволення результатами власної діяльності, розвитку самостійності мислення. Під час проведення занять з використанням LCD панелі необхідно враховувати особливості психіки дітей з особливими потребами, що можуть ускладнити роботу, а саме – підвищена втомлюваність, розпорошена увага, сповільнений темп сприймання, тривале входження у процес роботи. Але інтерес до комп’ютера підвищує працездатність, зосереджує увагу і дещо збільшує темп роботи, що є величезним плюсом для колекційної роботи.
Отже, інтерактивна LCD панель сприяє динамічному розвитку з урахуванням індивідуальних , фізіологічних і вікових особливостей.. Допомагає у вирішенні завдань пізнавального та корекційного характеру. Заняття можна проводити індивідуально або невеликою групою. Легке привернення та концентрація уваги на вправах за рахунок яскравих і динамічних ігрових технік.