ІV Міжнародна науково-практична конференція « Особистість у кризових умовах та критичних ситуаціях життя»

ІV Міжнародна науково-практична конференція
« Особистість у кризових умовах та критичних ситуаціях життя»

22.02.2018 року на базі кафедри психології Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка відбулася ІV Міжнародна науково-практична конференція «Особистість у кризових умовах та критичних ситуаціях життя». Програма конференції передбачала пленарну на навчально-демонстраційну сесії, презентації авторських шкіл, семінари, творчі майстерні та майстер-класи, роботу круглих столів, неформальні спілкування, ярмарок навчально-методичної літератури.
На пленарному засіданні доповідачем виступила Сущенко Олена Миколаївна – директор Комунальної установи Сумської обласної ради Сумський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів за темою «Значення фотографії в кризовій ситуації для особистого розвитку дитини з порушенням психофізичного розвитку».
Олена Миколаївна, розповіла про перший соціальний проект «Фото грані», який успішно реалізується на базі Центру з 2016 року. В рамках проекту відбулася фотовиставка «Де живе душа твоя?», організаторами якої стали реабілітаційний Центр та фотохудожник Наталія Кармазіна. Сім’ї особливих дітей дуже часто відчувають моральний дискомфорт, стикаються із байдужістю та нерозумінням суспільства. Як наслідок-сім’я замикається в собі, звужує коло спілкування. Участь у фото сесії означала для таких родин подолання бар’єру страху і невпевненості.
В експозиції представлено близько 20 психологічних портретів, які розкривають у своїй повноті внутрішній світ і переживання. Кожен портрет підписаний словами батьків, у яких вони передали ті почуття, які їх переповнювали під час фото сесії.
Друга фотовиставка в рамках проекту «Фото грані» отримала назву «Єднання світів» і була присвячена Міжнародному дню дітей з аутизмом.
Всього протягом двох років організовано та проведено чотири відповідні фотовиставки.
Лук’янова Марина Володимирівна, вчитель-дефектолог Комунальної установи Сумської обласної ради Сумського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, представила свій виступ на тему «Кризи вікових періодів в житті людини»
Кожен період у житті людини має певні притаманні тільки йому риси. Знаючи особливості вікових періодів та криз, можна уникнути багатьох проблем. Що таке психологічна криза? Це такий внутрішній стан людини, коли вона не може далі функціонувати за старих умов…
На секційному засіданні «Психологічне здоров’я та психологічна допомога особистості у кризових, посткризових умовах та критичних ситуаціях життя» Нечипоренко Наталія Василівна, практичний психолог Комунальної установи Сумської обласної ради Сумського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, представила виступ на тему «Використання мнемотехніки в роботі з дітьми з особливими потребами як шлях надання допомого їх сім’ям»
Наталія Василівна, розкрила актуальність мнемотехніки як технології ефективного засвоєння інформації. Мнемотехніка (від грецької – пам’ять і мистецтво) – це метод заснований на візуальному сприйнятті інформації з можливістю подальшого її відтворення за допомогою зображень. Розвиток пам’яті дитини – запорука успішного навчання в школі.
В рамках конференції вчителями трудового навчання Габ С. О. та Хабленко Н. М. проведено майстер-клас: «Техніка виготовлення традиційної народної ляльки-мотанки «Дзвіночок» в реабілітаційній роботі з дітьми-інвалідами».
Під час майстер-класу учасники мали змогу виготовити власними руками традиційну іграшку ляльку-мотанку. Майстрині детально покроково розповідали про техніку та традиції виготовлення ляльки.
Майстер-клас «Техніка кардмейкінг в реабілітаційній роботі з дітьми-інвалідами», який представила, вчитель образотворчого мистецтва Шевченко О.М.
Даний майстер-клас розкрив зміст реабілітаційної роботи саме з дітьми-інвалідами в техніці кардмейлінг. Під час роботи було запропоновано поетичне створення вітальної листівки, що дає можливість розвивати зорово-рухову координацію дітей з особливими потребами, формувати в них вміння взаємодії з оточенням, посилює їх соціалізацію.

 

 

IMG-8a95745d0d0ca5a78cec29afbbd6012e-V

CIMG7508

CIMG7515

IMG-5c1fe889806e09f82404e843252c0ae6-V

IMG-ecd75231b450e0b2523be860283f9908-V